Geschiedenis

Etherpiraat, het begin

In 1981 begonnen op veel plaatsen de zogenaamde 'etherpiraten' met het uitzenden van Nederlandstalige muziek omdat de landelijke omroeporganisaties in België en Nederland daar geen of heel weinig aandacht aan besteedden..

Hieronder een aantal gedenkwaardige data uit de rijke geschiedenis van Radio Bahena

18 feb 1981    Pietje Mengpaneel en Jefke Soldeerbout(Frans) starten Radio BaHeNa op 102 FM met een programma op zondagmiddag tussen 13 en 14 uur.
 4 mrt 1981    Via 27 MC komt men in contact met meerdere piraat-fanaten. De naam wordt gewijzigd in Radio Rodeo en de frequentie wordt 103.5 MHz
21 feb 1982    Deelname aan de carnavalsoptocht met de leuze 'Voor men gin EO, ik lùster naor RODEO'
13 feb 1983    Deelname aan de carnavalsoptocht met de leuze '3 x wermte – Hakke – Zaoge – Stoke'
4 mrt 1984     Deelname aan de carnavalsoptocht: 'Rodeo-team op stap met Geert ons Belgisch peerd'
27 okt 1984    Piratenbal in de aula van het SOB-gebouw met Colinda en Harrie den Brabander
dec 1985         Radio Rodeo uit de lucht. Op verzoek van een piratenzender uit Baarle-Nassau, die al 3 maal uit de lucht was gehaald, werd ons door de plaatselijke politie verzocht om 'vrijwillig' te stoppen. Als we dat niet deden zou de politie ons uit de lucht laten halen. Dat zou eerlijk zijn ten opzichte van de andere plaatselijke radio-piraat, alsdus de politie. Wij vonden het een zwakke actie van onze 'collega'.
jan 1986         Vele telefonische en schriftelijke verontwaardigde reacties op de radio-stilte. Zelfs werden er brieven geschreven naar het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur door luisteraars en stonden er ingezonden brieven in Ons Weekblad, het regionale weekblad.
9 feb 1986       C.V. Kapelklokken in de carnavalsoptocht met een "mobiele studio" met als motto 'Waarom moet Rodeo zwijgen?'
9 feb 1986      Team Rodeo in de carnavalsoptocht met een rouwstoet met als opschrift 'We lùstere zoe gère nór goeie meziek, zonder Radio Rodeo wurde ziek'
feb 1986          Onder de naam RADIO BAHENA vanaf Belgisch grondgebied als piraat terug met uitzendingen op zondag.
mei 1986          Een team van Radio Rodeo neemt in Beerse deel aan de grote dorpsquiz bij SK Lentezon. Veel plezier en met een beker keerde ons team terug naar Baarle.
15 nov 2003    Dans- en feestavond met Anja en de Oldtimers in de aula van het SOB-gebouw
16 nov 2003    Radio BaHeNa verdwijnt uit de ether. 

Tijdens de actie Etherflits viel voor bijna alle piraten in Noord-Brabant het doek. Bijna alle piraten werden uit de lucht gehaald. In oktober hadden wij al een bezoek van Agentschap Telecom. We hebben toen niets mee gegeven maar wisten wel dat onze tijd   gekomen was.  Één maand later op 16 november iets na 16.00 uur viel men opnieuw binnen in de studio. Zowel Nederlandse als Belgische etherpolitie waren daarbij aanwezig. Dat moest ook wel, de grens liep dwars door de studio.

Begin 2004      Na bijna 25 jaar onafgebroken als piraat uitgezonden te hebben met daarbij een erg groot luister publiek vonden de eigenaars en dj's van de zender het wel goed zo. Men kon er mee leven dat het voorbij was. We konden terugkijken op een lange en mooie spannende tijd. Maar....luisteraars bleven vragen om een terugkomst. Luisteraars plaatsten oproepen in Ons Weekblad en zetten acties op touw om ons terug in de lucht te vragen/krijgen. We begrepen hoezeer wij in een behoefte hadden voorzien. Na nog een tijdje afgewacht te hebben en de vragen om terug in de lucht te komen maar niet afzwakten besloot Frans om er voor te gaan. Als piraat had het geen zin meer. De boete was hoog en de pakkans was groot. Daarom besloot Frans om een aanvraag te starten om de radio legaal terug in de lucht te krijgen. Als eerste stap heeft hij contact gezocht met de lokale omroep van Baarle-Nassau. Een samenwerking zou de beste weg zijn, maar dat zag de Nederlandse omroep helemaal niet zitten. "Dan doen we het zelf!", zei Frans, "want dat kan ook". We hebben in Baarle ook twee tennisverenigingen, twee voetbalverenigingen, twee kerken, twee politiediensten, twee gemeentehuizen enz. Waarom dan ook geen twee lokale omroepen? De één als Nederlandse omroep met Nederlandse erkenning voor de gemeente Baarle-Nassau en wij met de Belgische erkenning voor Baarle-Hertog. Ieder met zijn eigen wet- en regelgeving en dat maakt het ook gevarieerd. De luisteraars maken dan uit waar ze het liefst naar luisteren, zo heeft de luisteraar in ieder geval een keuze. Daar is niets mis mee. En zo heeft Baarle er weer een opmerkelijk element bij!
Baarle is en blijft bijzonder.